Column: Zorgverzekeringen

Mijn geheim van dit jaar is toch wel dat ik sinds eerder dit jaar aan de slag ben gegaan bij een zorgverzekeraar. Ik had veel vrije tijd over wat je natuurlijk kunt opvullen met gamen en shoppen, maar ik verveelde mij. Dan kies ik er  voor om mijn tijd anders in te delen en ook mijzelf nog verder te ontwikkelen dan waar ik nu al ben. Het salaris gebruik ik voor de plezieruitgaven als uit eten gaan, shoppen en andere leuke dingen.

Een dienstverlenende functie waarbij je klanten helpt bij vragen over hun zorgverzekering, meedenkt in hun zorgbehoefte en welke verzekering daar dan uiteindelijk bij past. Een heerlijk baantje waarbij je naast soms moeilijke gesprekken te moeten voeren met klanten die boos zijn, je ook veel leuke klanten spreekt en ook veel waardering krijgt. Vorige maand hielp ik bijvoorbeeld een mevrouw die vanaf januari honderden euro's zal gaan besparen.

Enfin, zo met het eind van het jaar geef ik natuurlijk vooral veel informatie die belangrijk kunnen zijn voor jouw keuze voor volgend jaar! Laten we voorop stellen dat de meeste zorgverzekeraars allereerst hun bestaande verzekerden willen helpen en behouden, dus dat je absoluut niet vanwege deze column voor deze zorgverzekeraar moet kiezen waar ik verbonden aan ben, maar mijn kennis is natuurlijk gebaseerd op de informatie van deze zorgverzekeraar. Of deze informatie ook voor jouw huidige zorgverzekeraar geldt, zul je dan even zelf uit moeten zoeken! Je bent vrij in je keuze voor het komende jaar.

Je zou natuurlijk ook kunnen gaan vergelijken op vergelijkingswebsites als Independer of Pricewise, echter toont deze Šltijd de goedkoopste zorgverzekering wat in de toekomst negatief voor je uit kan pakken als je niet naar de inhoud hebt gekeken. Kijk naast prijs dus ook naar inhoud.

Wellicht kun je deelnemen aan een collectiviteit van je werk, gemeente of patiŽntenvereniging. Daarbij krijg je vaak vergoedingen op maat en korting. Met zo'n collectiviteit krijg je een korting variŽrend van 2,5 procent tot 3,5 procent op je basisverzekering en op de aanvullende pakketten kan deze korting stijgen tot 10 procent. Je kunt navragen bij je werkgever of zij een collectiviteit hebben bij een zorgverzekeraar, mogelijk zijn de kortingen dan nog hoger. 

Ook zijn er verschillende soorten basisverzekeringen: de meeste mensen kiezen voor een naturaverzekering maar daarnaast heb je de keuze voor een restitutieverzekering of de budget-basisverzekering. Let op dat je bij die laatste voor de meeste zorg maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen. Is een ziekenhuis gecontracteerd? Dan is de vergoeding 100 procent en anders maximaal 75 procent. Je eigen risico betaal je natuurlijk wel. Het Flevoziekenhuis is gecontracteerd, dus je zou voor de budget-basisverzekering kunnen kiezen.

Het verschil met de standaard-basisverzekering is al 9,50 euro per maand. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van een collectiviteit met xx% korting wordt je premie nog slechts 111,89 euro per maand in plaats van het tarief van 125,45 euro met de standaard-basisverzekering. Een besparing van 13,56 euro per maand dus 162,72 euro per jaar. Een flinke besparing.

Ook gezinsleden mogen in veel gevallen meeprofiteren van de korting via jouw collectiviteit. Ben je verzekerd via de ouderenbond KBO-PCOB, dan ontvang je naast je fysiobehandelingen uit je aanvullende verzekering nog extra behandelingen vanuit je collectiviteit. Voor veel ouderen een welkome aanvulling lijkt mij.

Wanneer je elk jaar door je eigen risico heen gaat en af en toe hoge rekeningen ontvangt, heb je bij vele zorgverzekeraars de keuze om het gespreid betalen eigen risico aan te zetten. Hiermee betaal je de 385 euro over het gehele jaar (vaak 10 termijnen Š 38,50 euro per maand) en ontvang je het teveel betaalde geld natuurlijk gewoon weer terug. Ikzelf heb dat ook ingesteld, het lijkt een soort abonnement en krijg ieder jaar vrolijk geld terug. Voelt toch ergens als een cadeautje ondanks dat het mijn eigen geld al was.

Wil je nog wat langer de tijd hebben om na te denken, dat kan natuurlijk tot en met 31 december wanneer je overstapt. Zeg je echter je huidige zorgverzekering dit jaar nog op, dan heb je nog tot 31 januari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Besparen op je zorgverzekering kan altijd, maar wŤl met de juiste tips waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt!

Max Joling
Omhoog