Column: Pasen

Pasen 2020. Anders dan andere jaren, voor velen. Voor mij was de viering van Pasen altijd een gelegenheid. Het werd gevierd wanneer de gelegenheid zich voordeed. Als kind ging ik vaak met het ouderlijk gezin naar opa en oma van moederskant. Woonboulevards afstruinen zonder ook maar met iets thuis te komen. Gewoon kijken: onzin. 

Wanneer iemand tegenwoordig aanbiedt om samen te brunchen of anderzijds, wil ik daar best over nadenken. Geheid dat ik er mee instem, want het is immers gezellig. Maar, niets moet geforceerd worden omdat het Pasen zou zijn. Ieder jaar kijk ik daarentegen wèl The Passion, puur omdat het een grootschalig live-evenement is wat het kijken waard is. Dit jaar was het anders. Echter, kwamen de liedjes die waren samengesteld van voorgaande jaren, wel dichterbij dan ooit door de crisis waar wij nu met zeventien miljoen mensen in verkeren. De songteksten waren juist.

Alhoewel The Passion door de Coronacrisis een ietwat andere betekenis had, bleek ik er geen moeite mee te hebben om het programma volledig af te kijken. Op andere dagen ben ik haast 'coronamoe', wanneer ik naar de televisie kijk. Bij ieder programma nodigt men Nederlander uit (liefst bekend, desnoods onbekend) om vervolgens te vragen hoe diegene de Coronacrisis ervaart en wat hij of zij zoal doet. De gehele zendtijd wordt er dan aan besteed. Is het programma afgelopen? Dan is het tijd voor het volgende programma waar dezelfde invulling aan wordt gegeven maar in een net iets ander format. Ik word er moe van. 

In welk deel van de Coronacrisis wij nu zitten? Ik heb geen idee. Het voelt aan alsof dit pas het begin is, waarbij wij van geluk mogen spreken niet in een volledige lockdown te zitten zoals in andere landen wèl het geval is. Echter, slaat de verveling nu al toe: openbare gelegenheden zijn dicht en afspreken in grotere groepen dan met zijn tweeën is uit den boze. Het mooie weer zorgt gelukkig wel voor enigszins wat positiviteit. Stel je voor dat wij dit allemaal in de herfst hadden beleefd, ik weet zeker dat een groot deel van de samenleving al geheid depressief zou zijn geworden. 

De kans is groot dat ook na 28 april en na 1 juni de maatregelen onverminderd in stand zullen worden gehouden, het voelt uitzichtloos. Het liefst boek ik een lastminute naar de Canarische Eilanden om er even tussen uit te zijn, daar waar ik een vakantie gebruik om een positieve boost te kunnen krijgen en alles uit het leven even te kunnen vergeten. Iets wat er waarschijnlijk voorlopig niet in zit. Spijtig, maar de maatregelen zijn er niet voor niets. Hoe meer wij ons aan de maatregelen houden, hoe eerder de maatregelen worden versoepeld. Ik heb hoop. 

We kunnen weinig meer doen dan klappen en wat extra aandacht besteden aan ouderen die op dit moment vrijwel helemaal niemand meer zien, als een praatje maken vanaf grote afstand of hen een bosje bloemen of kaart versturen. We spreken vol lof over medewerkers in de zorg, maar het feit blijft dat hun loon nog niet is gestegen. Ik had dat graag anders gezien, maar blij ben ik met het feit dat men de drukte in de zorg daadwerkelijk aankan alhoewel de waardering, dus in vorm van geld, moet worden veranderd.

Ik geloof er in dat de natuur grotendeels bepaalt: daar waar teveel mensen leven, vindt een natuurramp plaats. Misschien is het Coronavirus ook wel iets wat door de natuur is bepaald. Om de wereldbevolking te verminderen. Het klinkt misschien idioot dat ik daar in geloof, maar het is iets waar in ik geloof. Hetzelfde dat als Pasen een Christelijk feest is waar talloze mensen geloven in het Christendom. 

Pasen. Voor velen anders dan andere jaren maar, ik vierde Pasen sowieso al gering. Voor mij wordt zondag een mooie lentedag met een temperatuur van maximaal 20 graden waarbij ik er even op uit ga. Niet naar een groot openbaar gebied als een park of anderzijds, maar met de auto weg en stoppen op een plek waar zichtbaar niemand is. De zonnestralen zorgen voor positiviteit.

Een liedje voor de positiviteit. Voor de zondag bestaande uit volop zon en een temperatuur tot maximaal 20 graden, maar vooral voor de maandag waarop de temperatuur weer daalt tot slechts 10 graden. Positiviteit. 

 

Max Joling
Omhoog