Column: Dag Sinterklaas

Sinterklaas is er niet meer. De enige echte Sinterklaas, waar velen zich sinds 1986 mee verbonden voelen als de enige, maar vooral de echte. Bram van der Vlugt, de adviseur van de goedheiligman, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 

Sinterklaas heeft altijd een bepaalde rol gespeeld in mijn leven, tot op de dag van vandaag, mede dankzij Bram. Niemand anders vertolkt de rol zó immens goed als hij. Door Bram bestond Sinterklaas echt. Een mythe die veranderde in werkelijkheid. Door Bram kregen vele Pieten een naam, kwam de Pakjesboot12 in beeld en werd de kindertijd van vele miljoenen Nederlanders verrijkt door alle talloze Sinterklaas-producties waar Bram zijn medewerking aan verleende. Ik durf te zeggen dat ik alle Sinterklaas-producties met Bram wel heb gezien, en blijf zien. Zo blijft de Club van Sinterklaas een tijdloze serie die je ook over tien jaar kunt nog bekijken. Iedere landelijke intocht, ook van voor mijn geboorte (1994), heb ik gezien. Iedere productie met Bram is magie. De magie van Sinterklaas. De mythe. 

Een man die van geen ophouden wist en spreekwoordelijk met de mijter op is gestorven. Niet op natuurlijke wijze, maar aan 'het virus'. Als het aan Bram had gelegen, had hij nog zeker tien jaar doorgegaan met acteren. Ook voor volgend jaar had Bram plannen. Alleen maar lof voor zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en welwillendheid. Bram was de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots voorbij. Bram bleef plezier hebben in hetgeen hij deed. Bram is een voorbeeld.

In een vriendenboekje uit mijn jeugd werd de vraag gesteld wat ik later wilde worden. Hulppiet was mijn antwoord, hetgeen ik op de basisschool heb mogen ervaren en tot voor kort vier jaar lang professioneel heb mogen zijn. Als VlogPiet. Ieder jaar mocht ik op dé enige echte stoomboot van Sinterklaas zijn om mijn medewerking te verlenen aan verschillende projecten. De Pakjesboot12 behoort toe aan Bram. Het is de stoomboot van Sinterklaas, De Hydrograaf, zoals de boot echt heet, van Bram.

Mijn interieur bestaat voor een miniem deel uit aspecten die toebehoren aan het Sinterklaasfeest, zo is er een werkmijter en twee antieke beeldjes van Sint en Piet. Het enige wat er nog moet komen is het grote boek. Het grote boek staat symbool voor Sinterklaas, dus Bram. Het grote boek van Bram heeft zich vannacht gesloten. Voor altijd.

Dag hoor.

Max Joling
Omhoog