Column: bemoeials en niet-bemoeials

Een tweedeling in de maatschappij. Het is niet nieuw, maar wel flink aangedikt dankzij de welbekende vaccins. "Max, ben jij gevaccineerd?", werd mij de vraag gesteld. "Ja, van alles drie stuks voor de zekerheid", was mijn antwoord. Veelal gevolgd door een discussie over het hoe, waarom, waar en wanneer - het welbekende discussiëren tussen voor- en tegenstanders. Ik maak er geen geheim van. Wanneer anderen een probleem maken over mijn keuze, lekker laten gaan - ik reageer er niet op. Je stelde een vraag, ik geef antwoord en daar blijft het bij. 

Wanneer je een voor en een tegen hebt, zal je altijd eindeloos blijven discussiëren. Tot de ander zijn of haar gelijk heeft. Of het nu over vaccinatie gaat, het klimaat, de politiek of zwarte Piet. Niet te vergeten dat klagen de zuurstof is van veel mensen. Als het gaat om tweedeling, dan kan ik er ook nog wel een aantal verzinnen om over te klagen. Bijvoorbeeld al die mensen die een uitkering hebben en mij nog nooit hebben bedankt als werkend persoon - die een flinke bijdrage levert aan hun uitkering. Ik werken, zij op de bank zitten. Hoor je mij daarover? Klagen om het klagen.

Maar, waarom? Waarom zou je je in he-mels-naam druk maken over iets wat de ander doet of vindt? Slaap je er dermate slecht door dat je de frustratie en woede moet uiten - zelfs richting je beste vrienden of familie? Het contact verbreken? Diegene zwartpraten bij de rest van de familie? Je kunt ook gewoon een vibrator of masturbator kopen om een hoogtepunt te bereiken.

Ik zal eerlijk zijn: ik ben gevaccineerd om van het gezeur af te zijn. Wordt er geadviseerd om inderdaad van alles drie, vier, vijf prikken te laten zetten - dan doe ik dat. Leef ik daardoor een jaartje minder, dan is dat zo. Des te kleiner te kans om te eindigen met allerlei mankementen in een verzorgingstehuis. Met zestig jaar ben ik ook tevreden.

Een vriendin van mij, 's lands beste columniste Ebru Umar, heeft 50.000 volgers op Twitter. Dagelijks verwensingen, al dan niet met de dood, over het feit dat zij niet is gevaccineerd en de term 'QR-rankzinnigheid' gebruikt. Uitgescholden worden voor vies Turks kankerwijf of hopen dat zij de volgende ochtend niet redt. Het heeft niets meer te maken met vaccineren. En, wie ben ik over haar te oordelen? Maakt het haar een minder fijne vriendin? Nee, integendeel. Af en toe maak ik grappen waar zij vanzelfsprekend hard om moet lachen. Bij verscherpte maatregelen, grap ik dat de overheid haar voordeur komt dichtkitten. Of wanneer zij een tijd lang niet heeft gereageerd, ik mij al zorgen begon te maken over dat zij misschien is vastgebonden in de corona-prikbus. Ach, ja. Vriendschap, hè?

Waarschijnlijk zitten wij op Eerste Kerstdag aan tafel met personen waarvan de helft niet gevaccineerd is. Er is nu al gezeur over. Dat 'wij gevaccineerden', met beperkte klachten, het niet-gevaccineerde deel aansteken en zij vervolgens de IC-bedden bezet houden en daardoor kankerpatiënten aan hun lot worden overgelaten. Maar, wat geef ik er om? Het is rot voor de kankerpatiënten, maar ik heb er niets mee te maken. Ik heb mijn eigen zorgen. Overigens is het nog maar de vraag of zij daadwerkelijk bij besmetting op de intensive care belanden. Alleen al vanwege alle als-gedachten, heb ik geen zin om mij daar druk over te maken of een discussie te willen voeren. Als morgen het ziekenhuis afbrandt zijn er immers ook geen IC-bedden meer, denk ik dan maar.

Enfin, de tweedeling. Die is er altijd al en in welke vorm dan ook. Arm en rijk, getint en blank, man en vrouw, ga zo maar door - en daar hoort anno tweeduizendeenentwintig ook bij of je al dan niet bent gevaccineerd. Voor mij geen reden om de aanval te openen. Ik kan het wel, ik ben er goed in, maar het levert mij niets op. Ik heb geen redenen om te oordelen over andermans leven, keuzes en gedachten. Ik verwacht immers van de ander ook geen bemoeienis over mijn leven, keuzes en gedachten.

En ook het oordelen over andermans leven, keuzes en gedachten is weer een keuze die je zelf maakt. Wellicht tijd voor een tweedeling over bemoeials en niet-bemoeials. Bij welk team hoor jij?