Het begint bij Palmzondag en eindigt op Tweede Paasdag, het lijkt op een feestweek waarvan men anno 2024 alleen nog afspreekt op Eerste (en/of Tweede) Paasdag om gezamenlijk te eten en vervolgens allerlei meubelboulevards af te lopen, zonder ook maar iets te kopen. Pasen.
Net als Kerst, is Pasen nog zo een ‘feest’ die bij de oudere generatie zorgt voor drang om er iets aan te moeten doen. Tenminste, alles wat gevierd moet worden - wordt tegenwoordig alleen nog gevierd door samen te eten en diepgaander dan dat wordt het eigenlijk niet.
Neem nu Oudejaarsavond, Sinterklaasavond, Kerst en Pasen. Samen eten, en that’s it. Van gourmet tot brunch.
De evolutietheorie van Charles Darwin (1809 - 1882) bestaat pas sinds 1859. Voor de leken, de evolutietheorie is eigenlijk het begin waarin werd vastgesteld dat alles begon met de oerknal - tot het ontstaan van de mens via bacteriën - tot waar wij nu zijn. Sindsdien is ‘we zijn geschapen door God’ eigenlijk achterhaald.
Ook al is het deel dat in God gelooft nog klein, het zijn er wereldwijd nog miljoenen - misschien wel miljarden. Dat heeft tijd nodig. Wanneer ik er zo over nadenk, wist de opa van mijn opa niet beter dan dat wij door God waren geschapen.
Naar alle waarschijnlijkheid deed de opa van mijn opa, wél geheel mee aan de ‘feestweek’ met Pasen: Palmzondag, Heilige Maandag, Heilige Dinsdag, Heilige Woensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag.
En anno 2024, wordt er alleen nog oppervlakkig gezamenlijk gegeten met Pasen. Tja. Waarom, hé? Om gezamenlijk te eten, hoeft het niet per se een van oudsher Christelijke feestdag voor te zijn, lijkt mij.
Waar komt ‘op je paasbest gekleed’ eigenlijk vandaan? Kun je er met Kerst, ook op je paasbest uitzien? Of is dat dan ineens raar? En, waarom bestaat er geen paasmuziek? Zomaar wat vragen, waar velen niet over nadenken.
Af en toe kijk ik naar de op één na helderste ster aan de hemel, Betelgeuse. Het licht dat de ster uitstraalt, is eigenlijk het licht van zo’n 500 tot 600 jaar geleden.
En dan besef ik dat dat licht afkomstig is uit de tijd waarin Charles Darwin nog niet geboren was. Er nog geen evolutietheorie bestond. Men met een bijbel onder de arm, te paard, ruzies uitvocht waar veelal in de basis het geloof het beginsel van is geweest.
Pasen is een traditie onder de oudere generatie die nog staat ingeschreven bij de kerk en daarmee eigenlijk alles is gezegd. Het geloof had een mooi sprookje kunnen zijn, maar helaas is de bijbel niet geschreven door Hans Christian Andersen. Wie de auteur van de bijbel ook moge zijn, Charles Darwin schreef het vervolg. De evolutietheorie.
Wanneer komt er eens een feest omtrent Charles Darwin? Gezellig samen eten op zijn geboorte- of sterfdag?